Een goede dosis zelfvertrouwen is als een fundament van een huis, je kan er op bouwen.

Wat is zelfvertrouwen?

Bijna allemaal hebben wij weleens een moment waarop ons zelfvertrouwen ons in de steek laat. Maar wat is dat nu, dat zelfvertrouwen? Wat houdt dit dan in? In ieder geval dat je bent opgewassen tegen de eisen die van buitenaf worden gesteld, en dat je met een stuk zelfverzekerdheid optreedt in verbaal en non-verbaal contact met andere mensen.

Onze vriend de Dikke van Dale zegt over zelfvertrouwen het volgende:

Het vertrouwen in eigen kracht.

Een mooie samenvatting die ik ooit las van zelfvertrouwen is: Zelfvertrouwen is om tot gepaste en doelmatige actie over te gaan in elke situatie, hoe moeilijk deze jou of anderen ook lijkt. Dus, plat vertaald in actie komen, ‘Ik ben bang en ik doe het’ of ‘Ik vind het spannend en ga aan de slag’. 

Waar gaat zelfvertrouwen over?

Zelfvertrouwen gaat over je kwetsbaar durven opstellen. Dus uitdrukking durven geven aan je gevoelens zonder een ander te beschuldigen. Het gaat over proactief in plaats van defensief uitdrukking geven aan wat je voelt en wat je denkt.

Het risico om uitdrukking te geven aan onze ware gevoelens – ook gekwetste of verdrietige gevoelens – kan dus beangstigend zijn. Door hier toch op een respectvolle manier uiting

aan te geven, bouw je aan je zelfvertrouwen. Ook hoe jij durft te reageren op de ware gevoelens en kwetsuren van een ander draagt bij aan het bouwen aan je zelfvertrouwen. En weet dat de ander hier soms niet direct iets mee kan, of het niet eens is met jou. Toch bouw je aan je zelfvertrouwen door je uit te spreken.

Hoe deed mijn dochter dat?

Een recentelijk voorbeeld van een echt moeilijk gesprek was er eentje van mijn dochter.

Mijn dochter was buiten haar eigen weten terecht gekomen in een cyberbully via Instagram. Ze was helemaal overstuur, want ik kan je nu uit ervaring vertellen dat de impact van bullying enorm is en het gaat razendsnel. Snel handelen is dan geboden. Gelukkig konden wij, dankzij een stevig netwerk om mijn dochter en mij heen, overgaan tot actie en in gesprek gaan. Wat deed zij dit vol zelfvertrouwen! Tijdens het gesprek met de persoon en een van haar ouders kon mijn dochter haarfijn uitleggen wat haar had gekwetst dat de zij de ‘sorry’ van de ander wel wilde accepteren, alleen dat ze niet meer opnieuw contact met haar wilde. Daarnaast was ze ook heel open dat deze persoon haar niet meer hoefde te volgen op social media en dat ze ook begreep dat dit pijnlijk was.  Deze persoon vond dit allemaal heel verdrietig, maar kon niet anders dan dit van mijn dochter accepteren. Het mooie was dat zij het daarna direct met haar gevoel kon afsluiten. Haar doelmatige actie in deze moeilijke situatie voor haarzelf en anderen heeft zeker bijgedragen aan haar zelfvertrouwen.

Vier belangrijke kenmerken van zelfvertrouwen

 Vier kenmerken van zelfvertrouwen hebben zijn:

  1. Ondanks dat je geen controle hebt op bepaalde situaties weet je dat je het aankunt
  2. Je voelt je gebalanceerd; lichaam en geest werken samen
  3. Je kan om jezelf lachen (daarna of op het moment zelf)
  4. In je handelen en communiceren ben je proactief en niet defensief

Als je situaties met zelfvertrouwen aangaat, ook de wat meer ingewikkelde, dan creëer je openheid en intimiteit en dit is uiteindelijk waar wij allemaal naar verlangen

!foto geel website

Hoe zelfvertrouwen voelt

Zelfvertrouwen gaat ook over in actie komen. Misschien herken je het wel dat je wilt starten met sporten en er enorm tegenop zit. In je hoofd maak je het veel te groot. Uiteindelijk trek jij de stoute schoenen aan ga je toch. Je overstijgt je negatieve gevoel en als je thuiskomt voel jij je er prettig bij. Dat is ook precies wat er gebeurt als je handelt van uit zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid. Je overstijgt je eigen gevoelens even om dingen voor elkaar te krijgen. Je kan vanaf een afstand waarnemen wat nodig is om een situatie te laten of juist onder handen te nemen. Je gaat niet mee in de alles overstijgende emoties. Emoties als angst of boosheid of verdriet ervaren daar is niets mis mee en ja, ze zijn soms heel onhandig op het moment dat jij iets voor elkaar wilt krijgen. Zoals echt voor jezelf kiezen, je baas overtuigen, je eigen bedrijf starten enz..

e-book fb insta 2 mockupshots-AstridKies6407-mock-00107

Wanneer stap jij in je zelfvertrouwen?

Aan de slag gaan met je zelfvertrouwen is wat je hebt te doen. Het is een kado aan jezelf. Dus niet volgende week, over een maand een jaar. Nee vandaag starten is de beste keuze die jij voor jezelf kan maken. Want doe je niets dan blijft het bestaan en kan het alleen maar erger worden.

Als je gaat werken aan je zelfvertrouwen dan ga je leren hoe jij vanuit een nieuwe positieve instelling uitgaat en jezelf losmaakt van je twijfels. Want neem van mij aan dat dit denkfouten zijn die voor jou niet helpend zijn om echt vanuit jouw kern te leven en werken. In mijn trainingen en coachingssessie help is vrouwen om je twijfels aan te pakken en je denkfout te bekijken.

Als je ja zegt tegen jezelf en een eerste (klein) stap wilt zetten om vrijer te kunnen denken en te kunnen handelen stel jezelf dan de volgende twee vragen:

a. Als ik  zelfverzekerder en met meer zelfvertrouwen leef, is dat voor mij echt oké?
b. Wat kan ik verliezen en wat kan het mij opleveren als ik ga werken aan mijn zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid?

Stel dat je voelt dat je het spannend vindt en wel een bevredigend antwoord hebt op bovenstaande vragen, zeg dan ‘Ja’ en ga aan de slag.

Wil jij aan de slag en meer tips en info ontvangen over dit onderwerp download dan ook hiernaast mijn e-book ‘Dag onzekerheid, hallo zelfvertrouwen’.