Zeg eens wat je wilt joh!
Er wordt onterecht meer dan eens door één persoon kritiek gegeven op jou. Dan voel je van alles gebeuren vanbinnen en kom je gewoon niet uit je woorden. Je slaat dicht en denkt: Pfff, heb ik weer. Je gedachten nemen het van je over, het schaamrood kruipt je naar de wangen en het zweet breekt je aan alle kanten uit. Je loopt de kamer uit en hebt dan ineens van die prachtig oneliners; je denkt: Shit, dit had ik kunnen zeggen of dat had ik kunnen zeggen. Helaas gaat het elke keer net iets anders en je zegt tegen jezelf: Zeg eens wat je wilt joh! En dat is achteraf vaak makkelijker gedacht dan gedaan.
Wat denk je op het moment dat je iets wilt zeggen?
- Wat zullen zij wel niet van mij vinden als ik hier iets van zeg?
- Als ik iets zeg, moet het natuurlijk wel goed genoeg zijn (achteraf kom je erachter dat iemand anders hetzelfde zegt als jijzelf net dacht, baal).
- Of ga je misschien eerst alle beren op je weg langs, en ben je bezig met je eigen verhaal, alleen dan vanbinnen?
- Allemaal stijlen van denken, zoals goedkeuring van anderen, perfectionistisch denken of rampgedachten. Rampgedachten, het klinkt heftiger dan het is hoor. Dit houdt in dat je alleen maar denkt aan alles wat eventueel zou kunnen gebeuren, bijvoorbeeld een slechte beoordeling, je baan op het spel, vriendschap die kan eindigen enz. Deze stijlen van denken hebben invloed op jouw gevoel en daarmee op dat wat je laat zien in de buitenwereld. Je laat misschien wel grensoverschrijdend gedrag toe om jezelf te beschermen. Alle goede bedoelingen ten spijt; het resultaat zal zich blijven herhalen als je er niets aan doet.Gelukkig is er al veel bekend over onze gedachten en welk effect dit kan hebben op ons dagelijks even. Vaak zit de crux in een stuk zelfvertrouwen en zijn er heel veel mogelijkheden om mee aan de slag te gaan. Vandaag wil ik jou een tip geven om het eens anders te doen.
Je ‘gedachten en gevoel’ erkennen, herkennen en teruggeven
Je weet al dat je last hebt van jezelf uit te spreken, omdat je mogelijk bang bent voor de gevolgen. Je weet ook dat je ergens dient te beginnen om dit te veranderen.
Stel dat wij het voorbeeld van onterechte kritiek geadresseerd aan jou van een familielid of collega eens onder de loep nemen. Je wilt hier al heel lang iets van zeggen en je doet het steeds niet, je slaat dicht en zegt helemaal niets. Hieronder geef ik je een krachtige en uitdagende tip.
TIP: Stel de vraag: Wat maakt dat jij dit zo zegt?
Hiermee onderzoek jij de ‘waarheid’ van de ander. Zonder dat jij het ermee eens hoeft te zijn. Als je weet hoe het komt dat iemand jou bekritiseert, kun je bedenken, of je kunt benoemen wat jij ervan vindt, of wat het met je doet en dat je de manier waarop deze persoon jou bekritiseert allesbehalve prettig vindt. Geef daarna aan wat je wel wilt (verzoek) en wat de consequenties zijn als iemand dit weer op deze manier doet. Stel dat dit voor dit moment nog teveel is, begin dan eens met de vraag en bedank iemand. Iemand bedanken voor het delen van zijn of haar mening betekent nog niet dat je het eens bent met de ander. Let wel op dat je de persoon in kwestie even apart neemt om dit rustig te bespreken.
Het resultaat is dat jij:
- Je grenzen aangeeft en daarmee:
– weet wie jij bent en waar je voor staat en waar je wel voor gaat
– weet wat jouw verantwoordelijkheid is en wat niet - Je eigen angst hebt overwonnen door je beperkende gedachten aan de kant te zetten.
- Je hebt gezegd wat jij voelt of denkt over de situatie.
Gedachten, gevoel en communicatie gaan wat mij betreft hand in hand. Ze zeggen ook weleens: Je bent wat je denkt. Zorg dus dat jij de beste versie van jezelf bedenkt in alle mogelijke situaties en ga hier dan ook voor staan.
Inspirerende groet,
Astrid
Ben je enthousiast? Wil je werken aan jezelf rondom zelfvertrouwen, zelfverzekerdheid en assertiviteit door krachtiger te leren denken en communiceren? Wil jij je gedachten voor je laten werken in plaats van tegen. Ben je vrouw, wil jij leren, geïnspireerd worden en blijven? Kies, voor jezelf academie is er voor jouw persoonlijke ontwikkeling waarin blended leren (online en op locatie) centraal staat voor diepgang, en resultaat in jouw professionele en persoonlijke leven, individueel en in groepsverband.
Uitgelicht voor jou:
Professioneel: driedaagse training Kies, voor jezelf (academie)
Persoonlijk: online training Boost je Zelfvertrouwen
#blendedleren #inspiratie, #persoonlijk, #zelfvertrouwen, #assertiviteit, #persoonlijkebegeleiding, #positievepsychologie, #NLP, #Jij, #gedachtenkracht, #hart-kracht, #lijf-kracht #loopbaan