Waarom wij ons niet graag uitspreken
Het team waarin ze werkt liep gewoon niet. Ze had haar best gedaan en voor zichzelf gekozen, omdat ze merkte dat ze steeds minder in haar kracht kwam te staan door te veel tegenwerkende energieën om zich heen. Natuurlijk had dit impact op haar leven en haar zelfvertrouwen. Hoe lang kan je jezelf namelijk voor de gek houden.
Misschien herken je dit wel. Er speelt iets op je werk of in je leven en je slaapt slechter. Je bent aan het malen en het energiepotje loopt leeg, langzaam en soms ook heel snel. Als het energiepotje leegloopt, dan trekt dit weer aan je emotionele huishouding. Je gaat uit je kracht, je gebruikt niet meer je kwaliteiten en je talenten. Je trekt je terug of gaat misschien wel strijden.
Wij reageren vaak vanuit ons overlevingsgevoel
Uit ervaring van mijn deelnemers weet ik dat wij, meer dan goed voor ons is, uit een overlevingsgevoel reageren. We reageren dan niet op wat wij echt voelen, ervaren of wat er is. Bijvoorbeeld op je werk of in je leven gebeurt er iets en om het goed of gezellig te houden, maken we ons zorgen over de reactie van een ander. Hierdoor reageren wij vanuit een overlevingsgevoel.
Dus, omdat wij ons zorgen maken over bijvoorbeeld de sfeer, reageren wij niet of heel vriendelijk of neutraal. Hiervoor kunnen heel veel redenen zijn en wat ik vaak terug krijg is: “Ik wil niet buiten de groep geplaatst worden.” En dat is logisch, want wij zijn sociale wezens. Alleen hiermee vooronderstellen wij dus wel, dat wij ruzie krijgen of gedoe. De vraag is of dit waar is.
Reageren vanuit je overlevingsgevoel vergelijk ik met een wond. Als je deze niet goed schoonmaakt, kan deze gaan etteren en eigenlijk alleen maar erger worden. Dus de kans op een infectie is dan groter. Zo ook met dingen niet bespreekbaar maken binnen je team, met je leidinggevende, partner, vrienden, vriendinnen enz. maakt de kans op een explosie groter of maakt de kans dat jij je zelfvertrouwen ondermijnt steeds groter. Beiden is niet wenselijk toch? In ieder geval uit ervaring blijkt dat een lapje voor het bloeden dan niet meer werkt.
Alleen wat dan wel?
Reageren vanuit wat er daadwerkelijk is
Oké, ik geef toe het is misschien spannend om te reageren vanuit wat er echt speelt. Dit wordt je authentieke gevoel genoemd. Dus hier geldt weer ik ben bang en ik ga. Door te benoemen wat er echt speelt, ontstaat er duidelijkheid, helderheid, kun je andere keuzes maken en komt er beweging. Welke kant op weet je nog niet, maar er komt beweging.
Om het te verduidelijken, vind je hieronder een aantal voorbeelden van reageren vanuit je overlevingsgevoel en vanuit je authentieke gevoel.
Overlevingsgevoel
|
Authentiek gevoel
|
Je reageert heel verwijtend ‘Waarom heb jij…’ | Eigenlijk ben je verdrietig. Het authentieke gevoel is verdriet. Dan kun je beter zeggen ‘Ik vind het jammer dat…, ik ben verdrietig, teleurgesteld.’ |
Je wordt heel boos omdat je kind niet heeft gebeld. Je reageert over de rooie… | Eigenlijk maak jij je zorgen. Dan kun je dat veel beter benoemen ‘Ik merk dat ik mij zorgen maak en dat…’ |
Iemand zegt voor de 20e keer een afspraak af. Je reageert vrolijk ‘Och is niet erg….’ | Eigenlijk ben je best pissig. Dan kan je beter zeggen ‘Ik merk dat ik me irriteer aan het feit dat … Of misschien ben je teleurgesteld. ‘Ik merk dat ik teleurgesteld ben’ enz enz. |
Oefenen
Nu is dit best een dingetje dat respectvol voor jezelf opkomen en de ander heel laten. Dus ik begin klein. Zo kun je het als een bouwpakket later uitbouwen met ander tools. Dus, om dit te leren, is zelf bewust worden van je ‘echte’ gevoel of wat je ‘echt’ ervaart, belangrijk. Zonder hier nog iets mee te doen. Dit is al een hele ervaring. Dus iemand doet iets of er gebeurt iets in de buitenwereld, je merkt dat je lichaam reageert of dat je wat denkt. Stel jezelf dan de volgende vragen:
- Wat gebeurt er nu? (Neem waar met je zintuigen, wat zie je.)
- Wat doet dit met mij, wat voel of ervaar ik? (Irritatie, bezorgd, verveeld, verdrietig, eenzaamheid, verbazing, verwondering.)
- Wat heb ik nodig, wat is mijn behoefte?
- Schrijf dit eens voor jezelf op en houd dit bij.
Door op deze manier te oefenen, word je zelf bewust van je ‘echte’ gevoelens en je ‘echte’ behoefte.
Lees ook mijn blog: de eerste 3 stappen om te stoppen met pleasen.
Inspirerende groet,
Ben je enthousiast en wil je werken aan jezelf rondom zelfvertrouwen, zelfverzekerdheid en assertiviteit door krachtiger te leren denken en communiceren? Wil jij je gedachten voor je laten werken in plaats van tegen je. Ben je vrouw, wil jij leren, geïnspireerd worden en blijven? Kies, voor jezelf academie is er voor jouw persoonlijke ontwikkeling waarin blended leren (online en op locatie) centraal staat voor diepgang, en resultaat in jouw professionele en persoonlijke leven, individueel en in groepsverband.
Uitgelicht voor jou:
Winterschool: check de agenda voor de gratis webinars
Professioneel: driedaagse training Kies, voor jezelf (academie)