Leer ‘nee’ zeggen op een manier die bij je past
4 tips voor assertiever gedrag
Een ander helpen of iets geven is fijn en voelt vaak goed. Het is echter wel belangrijk dat dit gebeurt vanuit en vrije geest, want dan word je echt gelukkig van geven. Er is ook helemaal niets mis met geven. Alleen, wat als je teveel geeft ten koste van jezelf? Wat als je het voor de ander beter wilt doen dan voor jezelf? Dat je ‘ja’ zegt terwijl jij ‘nee’ bedoelt. Dan wordt het ongezond.
“Ik kan je geen formule geven voor succes, maar ik kan je een faalformule geven: probeer iedereen de hele tijd tevreden te stellen.”
~ Herbert Bayard ~
Voor jou 3 tips hoe je dit in je communicatie naar buiten kan brengen. Stoppen met goedkeuring nodig hebben van een ander gaat in communicatie namelijk over het assertief reageren in relaties. Assertiviteit gaat o.a. over:
- Het kennen van je rechten in contact met de anderIn de maatschappij hebben wij wettelijke rechten. Bijvoorbeeld als jij iets aanschaft en het werkt niet, dan ben je gerechtigd dit te retourneren.
Wij hebben ook onze persoonlijke rechten, zoals het recht om fouten te maken, om succesvol te zijn, om het oneens te zijn of eens te zijn enzovoorts. Jouw rechten zijn subjectief en kunnen anders zijn voor andere mensen in jouw omgeving. Daarom zijn ze soms zo lastig. Om je eigen persoonlijke rechten eens op een rijtje te zetten kan geen kwaad. - Spreken voor jezelf
Als je spreekt voor jezelf, dan geef jij jezelf toestemming om te denken en te handelen vanuit je eigen wensen, behoefte en verlangens. Leer ‘nee’ zeggen op een manier die bij je past. Veel mensen willen dit leren. In mijn training Zelfverzekerd communiceren, bouwen aan meer zelfvertrouwen krijg ik deze vraag regelmatig: “Astrid, hoe zeg ik ‘nee’ en dan op zo’n manier dat het bij mij past?” ‘Nee’ zeggen is voor sommigen een ‘dingetje’ zullen we maar zeggen. Soms is deze stap erg groot om direct te nemen. Dus is het fijn om jezelf wat tijd te geven en te ontdekken waar je behoefte ligt.
Twee handige zinnen om jezelf wat tijd te gunnen om te ontdekken waar jouw behoefte ligt zijn:
- Ik wil hier even over nadenken.
- Ik kom hier later op terug (geef wel aan wanneer jij hierop terugkomt).
3. Creëer voor jezelf gezonde grenzen
Om ‘nee’ te kunnen zeggen is het belangrijk dat jij voor jezelf weet wat jij denkt en voelt, om dit los te koppelen van de behoefte van de ander. En het is handig om te onthouden dat jij je niet hoeft te excuseren als jij iets niet wil of kan doen voor een ander. Het is wel netjes, maar het hoeft niet.
Heel veel succes en heb je vragen, dan ik hoor je graag.
Ben je enthousiast over deze? Wil je werken aan jezelf rondom zelfvertrouwen, zelfverzekerdheid en assertiviteit door krachtiger te leren denken en communiceren? Wil jij je gedachten voor je laten werken in plaats van tegen. Ben je vrouw, wil jij leren, geïnspireerd worden en blijven? Kies, voor jezelf academie voor jouw persoonlijke ontwikkeling waarin blended leren (online en op locatie) centraal staat voor diepgang, en resultaat in jouw professionele en persoonlijke leven, individueel en in groepsverband.
Uitgelicht voor jou:
Professioneel: driedaagse training Kies, voor jezelf (academie)
Persoonlijk: online training Boost je Zelfvertrouwen
#blendedleren #inspiratie, #persoonlijk, #zelfvertrouwen, #assertiviteit, #persoonlijkebegeleiding, #positievepsychologie, #NLP, #Jij, #gedachtenkracht, #hart-kracht, #lijf-kracht #loopbaan