Hoe herken je of iemand zelfvertrouwen heeft?
Bijna allemaal hebben wij weleens een moment waarop ons zelfvertrouwen ons in de steek laat. Maar wat is dat nu, dat zelfvertrouwen? Wat houdt dit dan in? In ieder geval dat je bent opgewassen tegen de eisen die van buitenaf worden gesteld, en dat je met een stuk zelfverzekerdheid optreedt in verbaal en non-verbaal contact met andere mensen.
Onze vriend de Dikke van Dale zegt over zelfvertrouwen het volgende:
Het vertrouwen in eigen kracht.
Een mooie samenvatting die ik ooit las van zelfvertrouwen is: Zelfvertrouwen is om tot gepaste en doelmatige actie over te gaan in elke situatie, hoe moeilijk deze jou of anderen ook lijkt.
Waar gaat zelfvertrouwen over?
Zelfvertrouwen gaat over je kwetsbaar durven opstellen. Dus uitdrukking durven geven aan je gevoelens zonder een ander te beschuldigen. Het gaat over proactief in plaats van defensief uitdrukking geven aan wat je voelt en wat je denkt.
Het risico om uitdrukking te geven aan onze ware gevoelens – ook gekwetste of verdrietige gevoelens – kan dus beangstigend zijn. Door hier toch op een respectvolle manier uiting aan te geven, bouw je aan je zelfvertrouwen. Ook hoe jij durft te reageren op de ware gevoelens en kwetsuren van een ander draagt bij aan het bouwen aan je zelfvertrouwen. En weet dat de ander hier soms niet direct iets mee kan, of het niet eens is met jou. Toch bouw je aan je zelfvertrouwen door je uit te spreken.
Hoe deed mijn dochter dat?
Een recentelijk voorbeeld van een echt moeilijk gesprek was er eentje van mijn dochter.
Mijn dochter was buiten haar eigen weten terecht gekomen in een cyberbully via Instagram. Ze was helemaal overstuur, want ik kan je nu uit ervaring vertellen dat de impact van bullying enorm is en het gaat razendsnel. Snel handelen is dan geboden. Gelukkig konden wij, dankzij een stevig netwerk om mijn dochter en mij heen, overgaan tot actie en in gesprek gaan. Wat deed zij dit vol zelfvertrouwen! Tijdens het gesprek met de persoon en een van haar ouders kon mijn dochter haarfijn uitleggen wat haar had gekwetst dat de zij de ‘sorry’ van de ander wel wilde accepteren, alleen dat ze niet meer opnieuw contact met haar wilde. Daarnaast was ze ook heel open dat deze persoon haar niet meer hoefde te volgen op social media en dat ze ook begreep dat dit pijnlijk was. Deze persoon vond dit allemaal heel verdrietig, maar kon niet anders dan dit van mijn dochter accepteren. Het mooie was dat zij het daarna direct met haar gevoel kon afsluiten. Haar doelmatige actie in deze moeilijke situatie voor haarzelf en anderen heeft zeker bijgedragen aan haar zelfvertrouwen.
Wat zijn de kenmerken van zelfvertrouwen?
Vier kenmerken van zelfvertrouwen hebben zijn:
- Ondanks dat je geen controle hebt op bepaalde situaties weet je dat je het aankunt
- Je voelt je gebalanceerd; lichaam en geest werken samen
- Je kan om jezelf lachen (daarna of op het moment zelf)
- In je handelen en communiceren ben je proactief en niet defensief
Als je situaties met zelfvertrouwen aangaat, ook de wat meer ingewikkelde, dan creëer je openheid en intimiteit en dit is uiteindelijk waar wij allemaal naar verlangen.
Ben je enthousiast over deze blog? Wil je werken aan jezelf rondom zelfvertrouwen, zelfverzekerdheid en assertiviteit door krachtiger te leren denken en communiceren? Wil jij je gedachten voor je laten werken in plaats van tegen. Ben je vrouw, wil jij leren, geïnspireerd worden en blijven?
Wil jij aan de slag, top!
Kies, voor jezelf academie voor jouw persoonlijke ontwikkeling waarin blended leren (online en op locatie) centraal staat voor diepgang, en resultaat in jouw professionele en persoonlijke leven, individueel en in groepsverband.
Uitgelicht voor jou:
Professioneel: driedaagse training Kies, voor jezelf (academie)
Persoonlijk: online training Boost je Zelfvertrouwen
#blendedleren #inspiratie, #persoonlijk, #zelfvertrouwen, #assertiviteit, #persoonlijkebegeleiding, #perfectionisme, #positievepsychologie, #NLP, #Jij, #gedachtenkracht, #hart-kracht, #lijf-kracht #loopbaan