Memories of the corner of my mind…
Toen ik als klein meisje verwoed Barbara Streisand ‘The way we where’ aan het meeblèren was, in de gang bij mijn ouders, had ik nooit gedacht dat ik deze tekst nog eens zou gebruiken voor een blog. En ja ik ben gek op herinneringen. Er zijn momenten dat ik door het plakboek van mijn leven heen wandel. Soms zijn het mooie herinneringen en soms minder fijn. En ik weet net als jij dat het leven bij ons allemaal langkomt, soms met goed nieuws en soms met minder fijn nieuws, maar zo’n tijdlijn door ons leven maakt wie wij nu zijn.
Alles wat jij wilt, begint met een gedachte of je het wel of niet kan, of je het wel of niet durft, of je het wel of niet gaat DOEN. Jouw herinneringen kunnen hier een grote rol in spelen. Blijf je daar bewust van en weet dat als het nare herinneringen zijn, jij deze mag en kan ‘herschrijven’. Waarom? Omdat je dat gewoon waard bent. En of dit nu zakelijk is of privé, dat maakt geen bal uit. Echt niet.
Wist jij dat wij onze herinneringen regelmatig iets aanpassen en wat herschrijven? We voegen wat toe aan een herinnering of laten iets weg, doordat wij ouder worden, het te druk hebben, of doordat we de herinnering niet meer regelmatig overdenken.
Wij hebben verschillende soorten herinneringen:
- Impliciete herinneringen
Een onbewuste herinnering zit in je onderbewuste en is vaak emotioneel. Misschien ken je dat wel: je voelt iets eigenaardigs en je weet niet hoe je dat weet, maar je weet het wel. We noemen dit weleens intuïtieve kennis, gevoelens en vooroordelen. Je weet niet hoe je aan deze informatie komt. Het zit diep verscholen in je onderbewuste. En blijft daar totdat er een trigger ontstaat die je onbewuste laat ontvlammen.
Denk maar eens aan een reactie op iemand die autoritair reageert, of iemand die je het vuur aan de schenen legt. Je reageert regelmatig wat ‘over de top’ en je snapt niet helemaal hoe dit komt. Vaak zit het verstopt in je onbewuste (impliciete) herinnering.Het kan ook zijn dat deze impliciete herinnering daar blijft, omdat je het niet meer nodig hebt. Bijvoorbeeld: in een normale situatie heb jij, toen je heel jong was, leren lopen en gelukkig hoef jij hier niet meer over na te denken. Je hebt geen herinneringen nodig over het leerproces, dus ben je zoals wij dat noemen onbewust bekwaam en wandel jij er lustig op los. - Expliciete herinnering
Expliciete herinneringen maken ons uniek. Jij, ik, en alle mensen om je heen hebben hun eigen expliciete herinneringen. Mooie en minder mooie. Deze ontstaan door waar je bent opgevoed, de school die je hebt bezocht en zijn voor iedereen uniek. De expliciete herinneringen overdenken wij, hier komen jouw gedachten om de hoek kijken. Zowel de fijne, als de minder fijne. En doordat wij regelmatig zaken weglaten of toevoegen aan onze herinnering, herschrijven wij een beetje onze eigen geschiedenis. En dat is precies waar de mogelijkheid zit om je eigen negatieve gedachten over een herinnering eens te herschrijven. Om ze zachter of neutraler te maken. En minder te piekeren en je zorgen te makenen te werken aan je zelfvertrouwen. Want vaak zit er in een nare herinnering ook mooie leermomenten die je in het nu kan inzetten. Dus laten wij eens experimenteren.
- Heb je een nare herinnering, voeg daar eens twee tot drie ideeën aan toe wat deze gebeurtenis, die tot de herinnering heeft geleid, jou heeft opgeleverd. Stel, je bent vroeger vaak voor gek gezet. Wat het je heeft gekost kan jij waarschijnlijk zo oplepelen en de vraag is: wat heeft het jou gebracht? Misschien zeg je in het begin niet zoveel, maar blijf de vraag stellen: Wat heeft het mij gebracht? Flexibiliteit, wilskracht, je hebt een goede dosis zelfkennis, je bent niet bang voor een opmerking zo hier en daar, je bent ervan overtuigd dat je je niet van iedereen iets aan moet trekken, omdat nare opmerkingen en oordelen wegwerpartikelen zijn van anderen.
- Blijf je ronddraaien in deze herinnering, ga dan iets doen wat jouw complete focus nodig heeft, sporten, moeilijke klus doen die focus nodig heeft, letterlijk troep opruimen en weggooien.
- Zorg voor goede nachtrust. In de nacht verwerk jij je emoties en de daaraan gekoppelde herinnering. En dat heeft tijd nodig om de juiste fases van de slaap te doorlopen. En goede nachtrust, daar word je echt gelukkig van.
Ben je enthousiast over deze? Wil je werken aan jezelf rondom zelfvertrouwen, zelfverzekerdheid en assertiviteit door krachtiger te leren denken en communiceren? Wil jij je gedachten voor je laten werken in plaats van tegen. Ben je vrouw, wil jij leren, geïnspireerd worden en blijven? Kies, voor jezelf academie voor jouw persoonlijke ontwikkeling waarin blended leren (online en op locatie) centraal staat voor diepgang, en resultaat in jouw professionele en persoonlijke leven, individueel en in groepsverband.
Uitgelicht voor jou:
Professioneel: driedaagse training Kies, voor jezelf (academie)
Persoonlijk: online training Boost je Zelfvertrouwen
#blendedleren #inspiratie, #persoonlijk, #zelfvertrouwen, #assertiviteit, #persoonlijkebegeleiding, #positievepsychologie, #NLP, #Jij, #gedachtenkracht, #hart-kracht, #lijf-kracht #loopbaan